oktober 15, 2021

Akut behandling av migrän utan läkemedel

Featured Image

Vid ett migränanfall är det viktigt med vila. Genom att vila minimerar du intrycken för hjärnan och ger hjärnan en chans att återhämta sig från den inflammation som uppstår vid ett migränanfall. De flesta föredrar att ligga ned i ett mörkt, tyst och svalt rum. Du kan testa att smärtlindra med till exempel tryck eller kyla över pannan eller en varm dusch. Om kyla lindrar kan man prova ögonmask som går att kyla, finns att köpa på apotek. Även vetekudde går att lägga i frysen. Det går också lägga en plastpåse med vetemjöl i frysen som man kan ta fram vid ett anfall. Om värme känns bättre så är även där vetekudden ett bra hjälpmedel, vetekudden värms då i mikron i några minuter. 

Sömn kan ibland bryta ett anfall.

Informera din omgivning

Det kan vara svårt att hantera sina migränanfall på ett optimalt sätt när livet, med allt vad det innebär, ska fungera runt omkring. Det är bra att informera sin omgivning om migrän samt att du har en dialog med din arbetsgivare kring din migrän.

Särskilt högriskskydd för din migrän

Eftersom vila är en viktig del av behandlingen vid migrän kan det leda till att det blir många frånvarodagar från arbetet på grund av sjukdom. Om du behöver vara borta från ditt arbete mer än 10 dagar per år på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning kan du ansöka om särskilt högriskskydd hos Försäkringskassan. Ett särskilt högriskskydd innebär att din arbetsgivare kan få ersättning för dina sjuklönekostnader om du är sjuk ofta. Du som är sjuk kan också få ersättning för karensavdrag.


SÖK VÅRD ONLINE IDAG
Migränhjälpens läkare och neurologer hjälper dig med diagnostik och behandling av migrän. Sök vård online idag och få hjälp snabbt av specialistläkare. Frikort gäller.


Rehabilitering för att förebygga migrän

Om du är anställd är det också viktigt att tänka på att arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar för dig. Det innebär att arbetsgivaren skall se över åtgärder som kan göras i och i nära anslutning till arbetsplatsen för att du skall kunna behålla din arbetsförmåga trots sjukdom. Din arbetsgivare kan se över vad de kan göra gällande ergonomi, stress och övrig arbetsmiljö för att främja din arbetsförmåga ur ett långsiktigt perspektiv.

Summering

  1. Viktigt med vila för icke medicinsk akut behandling av migrän
  2. Informera din omgivning om migrän
  3. Ansök om högriskskydd hos Försäkringskassan
  4. Tala med din arbetsgivare om rehabilitering och lämpliga åtgärder för att förbättra din arbetsförmåga